הילה גונן-ברזילי ורונה עמרם-נתיב
הילה גונן-ברזילי // מנהלת מרכז חוסן שדרות
רונה עמרם-נתיב // סגנית מנהלת הקרן לנפגעי טרור
רונה
רונה מביטה בתצלום של משפחת קדם סימן טוב ולא מאמינה. תמר, בעלה יונתן, ילדיהם הנפלאים שחר, ארבל ועומר בן השנתיים, כולם נטבחו באכזריות בקיבוץ ניר עוז בשבעה באוקטובר. זה גם הרגע שבו היא מבינה: העולם לא יחזור להיות כשהיה. "התמונה הזו הייתה יכולה להיות התמונה שלי, מהאלבום שלי, בבית שלי, עם שלושת הילדים שלי. לחשוב שבכזאת קלות נוראית משפחה שלמה נעלמת, זה פשוט שבר אותי", שיתפה רונה, שחזרה רק שלושה ימים קודם לכן מטיול משפחתי במרכז אמריקה.
היא נוחתת מגן העדן לגיהינום, וכשהיא מתאוששת היא מגלה שהניסיון העשיר שצברה במגזר החברתי יכול לסייע לאלפי האזרחים שאיבדו ברגע אחד את היקר להם מכל. "כך הגעתי לתפקיד סגנית מנהלת הקרן לנפגעי טרור, וגיליתי כאן נשים נפלאות", היא מספרת. "כך גם התחזק הקשר עם הילה, חברתי הטובה, שהיא ממש דמות להשראה. גיליתי כאן נשות צוות שעובדות מסביב לשעון, עם כל הלב והנשמה, יחד, בעומס נוראי שאני יודעת שהן לא רגילות אליו. ההבנה שאנחנו עושות כאן משהו ממש חשוב והידיעה שאנחנו מצליחות להקל, אפילו במעט, על סבלם של אנשים שאיבדו כל כך הרבה באותו היום, היא קרן אור בתוך אפלה מאוד גדולה", היא מספרת. "אם יש משהו שאנחנו צריכים ללמוד מהשבעה באוקטובר", מסכמת רונה, "זה להוקיר תודה על הקיים. להחזיק קרוב את מה שטוב. לחמול על הילדים שלנו, לחבק אותם הרבה. לזכור להיכנס לפרופורציות. החיים כל כך שבריריים".
הילה
כשאת מנהלת את מרכז החוסן בשדרות והטלפון שלך מצלצל, את עונה למרות שאת שומרת שבת. כשהילה עונה לשיחה, היא חושבת שהמטופלת שלה עוברת התקף פסיכוטי: "יש מחבלים בבניין שלי, הילה", היא זועקת. "לא עונים לי במשטרה, אף אחד לא בא, בבקשה תעשי משהו".
הילה לא גרה בשדרות, אבל כבר שנים ארוכות שבעיר הזאת שוכן הלב שלה. מכל התרחישים הנוראיים שיכולים לקרות בעיר מוכת הטרור, הילה לא מצליחה להעלות על דעתה שבאמת יש מחבלים בעיר, אך כשהיא צופה בסרטון בו מופיעים מחבלים חמושים רכובים על טנדר ברחבי העיר וכשמגיעה ההודעה הרשמית מחמ"ל החירום העירוני של עיריית שדרות, הילה מבינה: נכנסים לסרט אחר לגמרי.
ברגעי האימה, חוסר הוודאות והפחד הגדולים, הילה והצוות שלה הם הראשונים להגיב. הם מסייעים לתושבים לעבד את האירועים הדרמטיים ומטפלים גם בנפגעי החרדה, שנאלצים להתמודד עם תרחישים לא מוכרים לצד מתקפת קסאמים בלתי פוסקת על העיר.
מאותו היום, אלפי תושבי שדרות צפויים להיכנס למעגל הטראומה ולהזדקק לתמיכתו של מרכז החוסן, והילה חורשת את הארץ כדי להגיע לכולם – מטופלים שנשארו בעיר וכאלה שפונו לבתי מלון, לצד מטפלים במרכז שמתמודדים עם אירוע בקנה מידה שטרם נראה כמותו.
בתרחיש האימה הבלתי אפשרי הזה, יש גם קרני אור. "העבודה עם הקרן לנפגעי טרור יוצרת שיתוף פעולה מיוחד במינו, שבאמת מחזק את החוסן של התושבים", משתפת הילה. "חלק מהחוסן של התושב טמון בידיעה שהארגונים האחראיים לשלומו עובדים אחד עם השני, בתיאום. יש לנו מטרה משותפת: לעזור לתושבים בהתמודדות הלא פשוטה עם חיים תחת מצב חירום בטחוני, מתוך אמונה בכוחות שיש לאדם לצמוח מתוך טראומה. הנשים שמובילות את הקרן, ביניהן רונה חברתי שהצטרפה לאחרונה, הן הרבה יותר מקולגות – הן אחיות לב, משפחה, חברות טובות. אנחנו יודעות להיות שם אחת בשביל השנייה לכל, גם כשקשה ומציף וגם כשצריכים לחשוב יחד ולסייע לתושבים בדרכים יצירתיות. היום, למרות הקושי הגדול שעדיין נוכח, אני אופטימית.
אני מאמינה בכוחו של האדם ובכוח שלנו כחברה ישראלית, שנצליח לצמוח מהאירועים האלו. אני משוכנעת שזה יקרה אם נהיה יחד, מאוחדים, גם ביום שאחרי", היא מסכמת.